دستیار و مشاورعالی مقام معظم رهبری گفت: در پیروزیهای دوران دفاع مقدس از علوم جغرافیایی در مقیاسهای استراتژیک، ملی و صحنه نبرد بهره بردیم و این علم بالاترین عامل پیروزیها در کشورمان و خاک عراق بود.
به گزارش ساجد، همایش «جغرافیا و دفاع مقدس در آموزش عالی» امروز با حضور سردار رحیم صفوی مشاور عالی و دستیار مقام معظم رهبری، سعید قدیمی مدیرکل برنامهریزی آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و دبیر این همایش، سردار هادی مرادپیری رئیس پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس و جمعی از جغرافیدانان در وزارت علوم برگزار شد.
* 27 میلیون سند مربوط به دفاع مقدس جمعآوری شده است
سردار پیری رئیس پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس در این همایش با اشاره به هدف برگزاری همایش جغرافیا و دفاع مقدس اظهار داشت: بیان ارتباط علوم جغرافیایی با دفاع مقدس، چگونگی ورود به این بحث به صورت علمی، تعیین اهمیت و ضرورت جغرافیای دفاع مقدس برای گروه آموزشی جغرافیا، فرهنگسازی و ترویج جغرافیای مرتبط با 8 سال دفاع مقدس از جمله اهداف این همایش است.
وی با اشاره به شناسایی اساتید علاقمند به حوزه علوم جغرافیای دفاع مقدس، گفت: در بحث آموزشی، تربیت اساتید علوم و معارف دفاع مقدس را در دستور کار قرار دادیم و اساتیدی با حداقل مدرک کارشناسی ارشد با تدریس فرماندهان نیروهای مسلح در این عرصه تربیت میکنیم.
رئیس پژوهشگاه علوم و دفاع مقدس به استقبال دانشجویان دانشگاههای آزاد و دولتی از دو واحد درس آشنایی با مبانی دفاع مقدس اشاره کرد و ادامه داد: تاکنون 304 هزار دانشجو درس آشنایی با دفاع مقدس را گذراندهاند و این درس در تمامی استانهای کشور در 2 هزار و 243 کلاس تشکیل شده و در حال حاضر حدود 9 هزار و 618 دانشجو با تدریس 653 استاد در حال گذراندن این واحد درسی در دانشگاهها هستند.
وی خاطرنشان کرد: برای جذب اساتید، سازمان مشخص و منسجمی داریم که پس از شناسایی و برگزاری دوره آموزشی، مجوز برگزاری کلاسهای مرتبط به دفاع مقدس را دریافت میکنند.
سردار پیری، خاطرنشان کرد: مرکز اسناد و کتابخانههای دفاع مقدس یکی دیگر از بخشهای پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس است که در این مرکز تاکنون 27 میلیون سند مربوط به دفاع مقدس جمعآوری شده و علاقمندان میتوانند برای بازخوانی این اسناد به مرکز مراجعه کنند.
وی یادآور شد: انتشار دایرهالمعارف دفاع مقدس که قرار است در 16 جلد تهیه و تنظیم شود، امسال 2 جلد از آن منتشر خواهد شد.
رئیس پژوهشگاه علوم و معارف دفاع مقدس با بیان اینکه ارائه درس جغرافیای دفاع مقدس جزو برنامههای سند چشم انداز جمهوری اسلامی است، افزود: جغرافیای نظامی ایران، ژئوپلتیک، نقش آب و هوا، نقش ایدئولوژی از جمله دروس تخصصی در دانشگاهها خواهد بود که عناوین دروس با استفاده از کارشناسان تهیه و تنظیم شده است.
* دفاع مقدس میتواند مبدأ تحول در دانشگاه باشد
در ادامه این همایش سعید قدیمی مدیرکل برنامهریزی آموزش عالی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با اشاره به اینکه برنامهریزی درسی به عنوان قلب تپنده نظام آموزشی است، تصریح کرد: ما درحال حاضر بیش از 20 هزار درس داریم که بیش از 25 سال است مورد بررسی قرار نگرفته است.
وی با بیان اینکه هر برنامه درسی باید 22 شاخص را کسب کند، تشریح کرد: برنامههای درسی باید شاخصهایی ازجمله روزآمدی، روششناسی، جامعهنگری، نظریهپردازی، بومیشناسی، متناسب با اهداف و استمرار آموزش عالی، مهارت، ارزشمدار کردن، نگاه انتقادی به کتابهای موجود و همچنین نگاه تربیتی از شاخصهایی است که یک برنامهریزی درسی است.
قدیمی 3 رکن اساسی را لازمه اجرای یک برنامه موفق دانست و تشریح کرد: مدیریت ترویج، تولید برنامههای نافع و توزیع برنامهها در فصل ملی از ارکان اساسی اجرای یک برنامه موفق است که نتایج همایش جغرافیا و دفاع مقدس در آموزش عالی نیز به شمار میآید.
مدیرکل برنامهریزی آموزش عالی وزارت علوم با بیان اینکه وزارت علوم برای توسعه رشتهها در آموزش عالی مدل شبه لوزی را در نظر گرفته است، اظهار داشت: در فاصله زمانی سالهای 79 تا 89 که برنامهریزی درسی به دانشگاهها داده شد، مشاهده میکنیم برنامههای زیادی با عنوانهای پراکنده در دانشگاهها تدریس میشود.
وی افزود: در این دوره سعی داریم با ارائه دروس اختیاری برنامههای مشابه را جمع کنیم و پس از جمع کردن این برنامههای مشابه بتوانیم در دوره کارشناسیارشد و دکترا از کتبی در حوزه دفاع مقدس استفاده کنیم.
* در دوران جنگ بالاترین بهره را از علوم جغرافیایی بردیم
سردار سیدیحیی رحیم صفوی دستیار و مشاور فرمانده کل قوا، با بیان اینکه رشتهای را تحت عنوان «جغرافیا و دفاع مقدس» در آموزش عالی باید داشته باشیم، اظهار داشت: در این زمینه درس جغرافیای نظامی در مقطع کارشناسی ارشد در دانشگاههای نظامی تدریس میشود که البته این جغرافیای نظامی مخصوص نیروهای مسلح است.
وی افزود: آشنایی با معارف دفاع مقدس نیز در شورای عالی انقلاب فرهنگی و وزارت علوم، تحقیقات و فناوری نیز تصویب شده است و این درس بیش از 3 سال در دانشگاه آزاد و بیش از 2 سال در دانشگاههای سراسری ارائه میشود.
سردار صفوی در مورد تعداد دانشجویانی که درس آشنایی با معارف دفاع مقدس را گذراندهاند، تشریح کرد: در طی 3 سال گذشته بیش از 3 هزار نفر این درس را گذراندند و در سه سال گذشته نیز بیش 403 هزار دانشجو این درس را گذراندند.
دستیار و مشاور فرمانده کل قوا با اشاره به اینکه جغرافیای دفاع مقدس در 3 سطح مطرح میشود، اذعان کرد: سطح استراتژیک، سطح ملی و صحنه نبرد از سطوح جغرافیای دفاع مقدس در عملیاتها است.
رحیم صفوی در تشریح سطح استراتژیک جغرافیای دفاع مقدس اظهار داشت: در دوران دفاع مقدس فرماندهان جنگ با مشورت دادن به رهبران سیاسی سعی داشتند تا پیوندهای عملیات نظامی را با پیروزیهای دیپلماتیک بینالمللی رقم بزنند و همچنین در حوزههای دیگر مانند حوزه اقتصادی نیز پیشنهادات خود را مطرح میکردند.
وی در مورد سطح ملی نیز گفت: در این سطح بررسی اراده سیاسی، نخبگان، وضعیت سیاسی و غیره مورد بررسی قرار میگرفت.
دستیار و مشاور فرمانده کل قوا در تشریح مقیاس صحنه نبرد اذعان کرد: ما در این سطح عوامل جوی و زمینی را به خوبی محاسبه میکردیم به عنوان مثال ساعت ورود مهتاب را و عوامل جوی باران و برف را به درستی محاسبه میکردیم.
وی در پایان با بیان اینکه کشورهای غربی با حمایت از رژیم بعث عراق سعی داشتند بحران اقتصادی در ایران به وجود آورند، اظهار داشت: در آن سالها باید روزانه 2 میلیون بشکه نفت استخراج میکردیم و در حالی که هر بشکه نفت در آن زمان 20 دلار بود اما هر بشکه نفت را از ایران 10 دلار خریداری میکردند و این برای اقتصاد ایران که وابسته به نفت بود ضرر داشت.
نظر بدهید |