یکی از مسائل داغ محافل سیاسی و نقل مجالس این روز ها بحث مذاکرات با دول خارجی و نحوه ی تعامل و برقراری ارتباط با این کشورهاست که جدیدا نیز سخن از بده و بستان های سیاسی در عرصه مذاکرات دیپلماتیک نیز پای گرم سخنان مجامع گردیده است .
در دوران انقلاب مشروطیت دو دیدگاه عمده در کشور حکم فرما بود که یکی به الگوی ترقی و دیگری به الگوی تعالی معروف شدند .
طرفداران الگوی ترقی عقیده داشتند که رمز پیشرفت تغییر مدل و شیوه ی زندگی و غربی سازی تمامی شئون زندگی در جامعه آن روز می باشد و برخی از طرفداران این نظریه بر این باور بودند که باید از فرق سر تا نوک پا غربی شد که مصیبت ها و بدبختی های بسیاری را به بار آورد .
اما نظریه دیگری بنام الگوی تعالی وجود داشت که رمز پیشرفت را بازگشت به ماهیت و اصالت ایرانی- اسلامی خود می دانست و حاصل آن انقلاب شکوهمند اسلامی گردید که به رهبری روحانیت معظم به ثمر نشست .
امروز برخی بر این باورند که راه حل مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم ارتباط و تعامل با آمریکا و رفع تحریم هاست !!!
اینجا چند سوال مهم و اساسی مطرح میگردد که در ادامه مطرح خواهم نمود .
اول اینکه آیا راه حل مشکلات اقتصادی چه قدر به مذاکره و چانه زنی در عرصه سیاسی بستگی دارد ؟
آنچه در اینجا روشن و مسلم است این است که باید برای حل مشکلات اقتصادی کشور ببینیم دیدگاه کارشناسان اقتصادی در رابطه با این مسئله چیست و در چه زمینه هایی ضعف داریم ؟
با کمی تامل متوجه می شویم ادیده مشکلات اقتصادی، مشکلات پایه ای اقتصاد داخلی کشور ماست که اگر مسئولان بتوانند این مهم را برطرف کنند دیپلمات های ما با دست پر بر سر میز مذاکره می نشینند.
حل مشکلات داخلی و بیماری اقتصاد خودی چیست ؟
1 – وابستگی اقتصادی به نفت
2 – بزرگ بودن دولت
3 – بی انضباطی اقتصادی
حالا تا زمانی که نتوانیم سه مشکل بزرگ و اصلی اقتصادمان را حل کنیم تا هر زمان که مذاکره کنیم به نتیجه مطلوب نمیرسیم .
متاسفانه علیرغم درخواست مکرر رهبر معظم انقلاب حضرت امام خامنه ای (مدظله العالی) مبنی بر حذف وابستگی اقتصادی کشور از نفت، تاکنون اقدامی را در این زمینه مشاهده ننمومده ایم که می طلبد مسئولین دلسوز و انقلابی که در خواست های رهبر عزیزمان را دغدغه خویش می دانند در جهت تحقق این خواسته اقدامات لازم را انجام دهند .
مسئله بعدی حذف تصدی گری از دولت و به تعبیری دیگر کوچک سازی و برنامه ریزی جدی جهت تحقق واقعی اهداف اصل 44 است .
مورد دیگر که از سوی کارشناسان اقتصادی دارای حساسیت بسیار زیادی است جلوگیری از بی انضباطی های اقتصادی است که نیازمند کار و تلاش بیشتر دستگاه های اجرایی و مرتبط با این موضوع از جمله مقابله و برخورد و اصلاح روند جهت پیشگیری از قانون گریزی و غیره اشاره نمود .
حال واضح و مبرهن است که حل این معظلات و مشکلات تنها از راه دیپلماسی میسر نیست ؛ بلکه باید مسئولین دلسوز آستین را بالا بزنند و برای مقاوم سازی اقتصاد داخلی و تحقق اقتصاد مقاومتی اقداماتی اساسی صورت دهند .
این مسئله نیز بسیار حائز اهمیت است که نوسازی اقتصادی و استفاده از طرح های بروز و تکنولوژی های جدید سهم مهمی در پیشرفت اقتصاد و افزایش بهره وری دارد . از جمله کارهایی که در این زمینه می توان انجام داد تبدیل تولیدات سنتی به صنعتی – تقویت و افزایش شرکت های دانش بنیان و غیره اشاره نمود .
حال به فرموده رهبر معظم انقلاب حضرت امام خامنه ای (مدظله العالی) ؛ غرب از هماوردی با تفکر انقلاب اسلامی عقب مانده است. می طلبد که به فرموده حضرت ایشان با انسجام داخلی و پایبندی به اصول، کشور را آسیب ناپذیر کرد .
نویسنده : سعید خاوری
نظر بدهید |